Delen:

Actueel

Column Advent 2 | Relight my fire...!

08 december 2017

Marianne Broos

Laat je bereiden in de kookpot van transformatie, deze Adventstijd. Ik geef je mijn beproefde Adventsrecepten: elke week eentje. Vier marinades, die je ‘mals’ maken om jouw oogst van 2017 te kunnen ontvangen. Nog 3 weken kun je daarop meeliften, en elke week een extra kaars aansteken tot ze alle vier branden. De eerste marinade, voltooien, is in gang gezet. Die eerste kaars brandt, ongeacht hoe ver je al gekomen bent met opruimen. Heerlijk toch; orde scheppen, schoon schip maken in je relaties en knagende losse eindjes aanpakken. Werk de komende tijd zachtjesaan jouw zaakjes af.

Verbinden; dat is de superkrachtige adventsmarinade #2.
Niets zo genadig en verzachtend als dat. Echt verbinden vraagt nabijheid, en het zachte buigen naar elkaar toe. De ene mens die met een vriendelijk woord, een lieve blik of een warme hug het licht in de ander ontsteekt. De ene kaars doet de andere ontvlammen, in 1 moment van verbinding. Zie je het voor je? Alle gedoe en spanning die (elkaar) ontvangen in de weg staan, gaan op in de grotere lichtkring van twee vlammen. Je staat even zij aan zij, warm en verbonden. Dat is een zegen in deze stervensdrukke tijd voor Kerst. Daar ontdooi je van. Ontdek en beleef deze warme marinade. Verbind je 100x spontaan en ruimhartig met een dierbare, vriend(in), collega of een wildvreemde. Buig je even naar de ander; hup vlammetje aan!

Huh, buigen naar elkaar toe? Da’s nog niet zo makkelijk. Eigenlijk ben je best wel verstard in veel van je relaties. Sta je stijf van de stress, houd je afstand of ben je gepantserd. Dat is ook niet zo gek. De druk is groot in de buitenwereld, evenals de krachten die op je inwerken en de weerstand die je ondervindt. Onbewust hard je jezelf daarin of heb je je afgesloten, vooral uit angst voor afwijzing. Zit je zo vast in jezelf dat je niet durft te buigen, of het als gezichtsverlies ervaart. Maar diep van binnen hunker je juist naar warmte, nabijheid en verbinding. Ben je warmhartig en medemenselijk. Kun je verzachten en buig je teder naar elkaar toe. Het is zo tegenstrijdig. Iets in je wil verbinden, maar je zit jezelf ook enorm in de weg! Hoe komt dat toch?

De kaars laat de tweeledigheid van de mens zien. De Essentie is het lont, dat onvoorwaardelijk jouw licht en liefde laat schijnen. De waslaag daar omheen, de Persoonlijkheid, is jouw vorming. Wie je geworden bent. Lont en was. Beiden zijn nodig om te kunnen branden. Maar de was van de Persoonlijkheid, de hardheid mag smelten in de vlam van de Essentie. Sta jij dat toe? Laat jij je aansteken in jouw Essentie? Mag jouw waslaag smelten? En durf je jouw licht te laten schijnen, zodat een ander diens lont aan jou kan doen ontsteken?

De alchemie van echte verbinding. In jouw Persoonlijkheid fabriceer je allerlei bedenksels, angsten en fantasieën over ‘verbinding’, die echte verbinding verhinderen. Want dat betekent per definitie controleverlies. Help! Stel je voor dat je écht iemand ontmoet, dat je geraakt wordt of je kwetsbaar voelt? Terwijl dat juist is waar je in jouw Essentie het diepst naar hunkert: dat je je (voor een moment) met iemand verbonden weet, liefst zonder al te veel woorden. Ontdek hoe natuurlijk het is: dat echte verbinding je soms van je à propos brengt of je woest omwoelt, maar je altijd iets omzet en … je tot leven wekt.

Verbinden is sterk spul. Een moment van verbinding is als een elixer: het verzacht je. Drenk elkaar ruimschoots in deze warme marinade. Bejegen elkaar met zachtheid, wees stil en laat het de ander gewoon voelen. ‘Ik ga je lekker in de watten leggen’, zei een vriendin laatst tegen me. Of geef zo’n onwaarschijnlijk weldadige ‘brasa’ zoals mijn collega Etchica doet. Doe fijne dingen waar je beiden ‘mals’ van wordt. Stuur iemand een prachtig stuk muziek, een paar warme sokken of geef een lekkere massage. Troost en bemoedig elkaar, huil en lach samen. Zoek de nabijheid, zodat jullie lonten elkaar kunnen raken. Ontvlam! En smelt …

De volgende column ‘Advent 3’ verschijnt op 16 december. Wil je al onze columns ontvangen? Abonneer je dan hier. Heb je de eerste Adventscolumn gemist? Klik dan hier.

Marianne Broos is programmamaker, docent en seniortrainer bij Pulsar. Ze is trainer in de Inspiratieweken en het Persoonlijk Leerjaar.

Het nieuwe jaar goed beginnen? Je kan deelnemen aan de Pulsar Inspiratieweek van 15 - 19 januari (er is nog plaats). Klik hier. Nieuwsgierig naar het Pulsar Persoonlijk Leerjaar (start 22 juni 2018)? Klik hier.