Delen:

Actueel

Column Advent 3 | Dankbaarheid

15 december 2017

Marianne Broos

Dankbaarheid is de 3de adventsmarinade. De adventstijd maakt je ontvankelijk voor jouw oogst van 2017, met een wekelijkse marinade. Voltooien, #1 schept de juiste orde en #2, verbinden, doet je verzachten. Merk je dat je ‘lichter’ wordt, ook al is het razend druk in de vier weken rond de Kerst? Ontsteek nu de derde van de vier adventskaarsen: dankbaarheid. Dank is best een gepeperde marinade; je doet het niet zomaar even. Maar het werkt onvoorstelbaar krachtig: dank maakt echt de weg in je vrij! Hoe zit het met jou en dank: stroom je ervan over? Als je een pittig jaar had, je je afgewezen voelt of je hart dicht zit, is de dank niet zo gemakkelijk te baren. Hoe ontvang jij sowieso eigenlijk?

Ben je een rupsje-nooit-genoeg of ben je met alles zo blij als een kind? Krijgen wat je hebben wilt, lijkt nu normaal. Mijn kinderen spreken ook niet over iets kopen, maar iets ‘halen’. Verlangen krijgt niet echt de kans om voelbaar te worden; elke behoefte wordt gestild voor je ‘honger’ hebt. Er is nul risico op het verkeerde cadeau want je hebt op verlanglijstje.nl jouw keuze zelf al aangegeven. En als je per ongeluk iets krijgt wat je lelijk vindt, of het al hebt, dan zeg je het gewoon. Geen wonder dat je niet diep door dankbaarheid wordt getroffen. Ik herinner me nog het overweldigend dankbare gevoel als kind als je iets kreeg dat je zoooo graag wilde. Maar je kreeg bewust niet alles; ‘genoeg is genoeg’ was het devies. Lastig ook, als je dankbaar zijn ‘moet’. Enfin. Vreemd dat iets wat menselijkerwijs zo natuurlijk in je opborrelt, zo bevangen is geraakt. Bij Pulsar leerde ik verlanglijsten maken. Niet zozeer van alles wat ik wilde ‘hebben’ terwijl ik om me heen keek. Maar om na te gaan waar ik écht, zélf en diep naar verlangde. Dat echte branden in verlangen (en gemis!) maakt mij ook veel bewuster op vervullende momenten in mijn dagelijks leven, die raken aan dat diepere verlangen.

Kijk in dankbaarheid naar de gewone dingen. Vaak lukt dat pas na een (dreigend) verlies, bij jezelf of in jouw omgeving. Zie je het halflege glas? Heb oog voor wat er wél is! Met die blik kun je naar het afgelopen jaar kijken. Reflecteer op alle gebeurtenissen, laat je perfectionisme los en zie waar je dankbaar voor bent. Herken de lichtpuntjes in een moeilijke periode. Ontdek wat de winst is in een verlies of welke tegenslag een ‘blessing in disguise’ blijkt. Laat jouw Essentie de angstige, bozige, ontevreden kantjes in jouw Persoonlijkheid bij de hand nemen. Die blijft vaak pruttelen in gelukt/mislukt en goed/fout denken. Kijk met dankbare ogen.

Dankbaarheid werkt als een elixer! Je wint dit kostbare goedje soms met pijn en moeite. Ik kon pas na 6 jaar mokken Kerst vieren met de nieuwe partner van Clemens, de vader van mijn oudste zoon. Nu ben ik dankbaar voor wat zij al bijna 20 jaar in onze levens betekent. Maar die dank báár je pas na iets tot op de bodem doorleefd te hebben. Je kan het ook niet forceren; bedenken ‘nu moet het maar eens klaar zijn’. Het is ineens zover dat je zelf iets kan omzetten. Ken je dat? Uit de diepte laat je al je onvrede, onrust en onlust toe, als een oerkracht. Schrijf, vertel, grom, brul, en worstel je door het nauwe kanaal. Uit je wat je nog in de weg zit, liefst in de vrije natuur. In de nieuwe ruimte die dat geeft, welt de dankbaarheid zo in je op!

Vang elke druppel dankbaarheid op, die je hebt geëxtraheerd. En laat het weten. Vertel aan het kerstdiner waar je dankbaar voor bent, of maak een rondje waarin iedereen erover verhaalt. Als dat te soft of spannend is voor je gasten: doe stiekem een druppeltje dankmarinade in de saus! Je was al zacht door het verbinden, nu wordt je ook nog romig van dankbaarheid. Wauw, goed bezig. De leeropbrengst van dit jaar komt straks als een helder licht bij je binnen. Nog 1 nieuwe marinade te gaan, volgende week. You hang in there! Juist als je al best afgebrand bent, gaat dit je helpen. Voltooi de losse eindjes die je dwarszitten, verzacht naar je nabijen. En… baar je dank deze weken! Want het levert je straks feestvreugde op: Omdat je weet wat dankbaarheid is, kun je het leven vieren!

De volgende column ‘Advent 4’ verschijnt op 23 december. Wil je al onze columns ontvangen? Abonneer je dan hier.

Marianne Broos is programmamaker, docent en seniortrainer bij Pulsar. Ze is trainer in de Inspiratieweken (eerstvolgende 15 - 19 januari, er is nog plaats) en het Persoonlijk Leerjaar (start 22 juni 2018). Iets meer lezen over de Pulsar Inspiratieweek? Klik hier.
Nieuwsgierig naar het Persoonlijk Leerjaar? Klik hier.