Delen:

Actueel

Column Advent 4 | Verstilling maakt het jaar áf

23 december 2017

Marianne Broos

Wees de ster van dit Kerstfeest. Normaal duurt de Adventsperiode vier weken tót Kerst. Dit jaar valt de laatste Advent op Kerstavond, eigenlijk een volle week te vroeg. Mij overvalt het nogal. Boem: het is Kerst. Maar het komt ook goed uit. Want de laatste Adventsmarinade, verstilling, valt samen met het ingaan van de stille tijd tot 6 januari. Ken je de Adventskalenders van vroeger, waarbij je elke dag een deurtje opende? Zo is het precies gegaan in deze marinadetijd. Zelfs al denk je dat je niets hebt gedaan, in jouw bewustzijn is wel degelijk iets veranderd. 

Elke dag heb je een deurtje geopend, naar binnen.
Wees zélf de vierde Adventskaars; vlam vrolijk. Wees blij met wat je al in orde hebt gemaakt, en wat nog niet voltooid is, láát je met Kerst! Je waslaag is verzacht en je lont steekt het licht aan in de mensen met wie je Kerst viert. Warm en vol mededogen verbindt je je met hen: love the one’s you are with. Mag het kwetsbaar zijn, in de menselijkheid voorbij het perfecte plaatje of de starre familietradities? Het begint in jou! Je hart gloeit stilletjes, of laait van dankbaarheid. Ontvang nu. En straal, zoals tweeduizend jaar geleden een heldere ster aan de hemel de weg wees. Ervaar in jezelf de magie van ‘stille nacht, heilige nacht’ in deze midwintertijd. Zelfs als de feestdagen dit jaar verre van feestelijk zijn. Laat het licht uit de hemelhoogte in je neerdalen en je vrede brengen, dwars door alles heen.

Zoek de stilte op, op weg naar Oudjaar.
Klassiek komt op Kerstavond de weg vrij, maar nu zijn er nog zeven deurtjes te gaan tot Oud en Nieuw. Wat een zegen dat de vierde Advent in de Kerstvakantie valt! Gebruik deze laatste week van 2017 om alle marinades nog maximaal hun smaak te laten afgeven. Maar alles vanuit verstilling, in langzaam tempo en nog maar één ding per marinade. Kalm aan: geen druk, goed kiezen wat voor jou past. En vooral: wat je vreugde brengt! In mijn transformatiekookpot gaat nog 1 kruidnageltje ‘voltooien’: de administratie 2017 écht deze week naar de boekhouder. De garage blijft een puinhoop: so be it. Ik voeg twee geurige vanillestokjes ‘verbinden’ toe: fijne 1-op-1 ontmoetingen met oude vrienden tussen Kerst en Oudjaar. En ik uit mijn innige dank aan de mensen die 2017 tot dit topjaar maakten, als een flinke plens rode wijn in mijn pannetje. Heerlijk!

Verstilling: de laatste weekmaker. Echt dé chef-kokbereiding om eind deze week je oogst van 2017 te ontvangen. Stilte zuivert je van alles wat jou nog in de weg staat, het is louterend. Deze week heb je ook tijd om de stilte op te zoeken, no escape. Want er zijn zoveel wegen naar verstilling, ook al is er drukte om je heen. Als je in de rij staat voor de inkopen of oliebollen bakt, kun je bijvoorbeeld bewust je adem volgen. Misschien creëer je stiltemomenten of ga je een avondje in de vlammen van een vuurtje staren, of in je eentje een lange wandeling in de natuur maken? Jij weet zelf het beste wat werkt voor je. Wat loutert jouw hart?

Wat brengt jou in de stilte van je eigen ziel?
Niets is voor mij zo louterend dan mijn ziel te laten openen in de pure trilling van muziek. Muziek die je vervult met vreugde, schoonheid en troost. Ieder zijn ‘zielemeug’ daarin: klassiek, ruig of de Top 2000. Hoe bepaalde muziek recht je hart binnenkomt en je werkelijk tot tranen roert! Alsof de code van je ziel wordt gekraakt, zo diep word je geopend. Telkens weer bij díe inzet van de cello, het warme timbre van een zangstem, dat loopje van die bas of die ijle vioolklank; als een hemelse cirkelzaag gaat het door je laatste taaiheid heen. Dat geldt ook als je diep getroffen wordt door andere scheppende kunsten; een meeslepende film, een adembenemend mooi schilderij, prachtige architectuur of een fijngevoelig gedicht. Echt momenten van zielsgeluk die je van binnen helemaal stil maken en boterzacht!

Zo je eindigt, is hoe je begint. Mag deze reeks Adventsrecepten je verfijning in de feestdagen geven, en je echte transformatie van oud naar nieuw laten beleven. Daarin wens ik je het beste! Je bent zo ontvankelijk geworden dat jouw oogst van 2017 zich in alle eenvoud toont. Trek je met Oudjaar even terug. Ga na bij jezelf: Wat heb ik dit jaar werkelijk doorleefd in de kookpot van transformatie? Wat waren sleutelmomenten daarin? Kijk met die blik naar je agenda, je foto’s en je social media. Sluit even je ogen, stel je de tijdsboog van het jaar tussen je handen voor en vraag jezelf zacht: wat weet ik nu echt? Wees stil. Laat het antwoord uit je hart komen. Eén woord of zinnetje. Punt. Chapeau, geweldig gekookt … sterrenkok!

De volgende column verschijnt in 2018. Wil je al onze columns, de wekelijkse Pulsar Quote of onze nieuwsbrief ontvangen? Abonneer je dan hier.

Marianne Broos is programmamaker, docent en seniortrainer bij Pulsar. Ze is trainer in de Inspiratieweken (eerstvolgende 15 - 19 januari, er is nog plaats) en het Persoonlijk Leerjaar (start 22 juni 2018). Iets meer lezen over de Pulsar Inspiratieweek? Klik hier. Nieuwsgierig naar het Persoonlijk Leerjaar? Klik hier. Nieuw in 2018: Zet je jaarthema (28 januari) Klik hier. Of begin het nieuwe jaar goed met een Dagopening 7-daagse. Klik hier.