Delen:

Actueel

Column Advent 1 | Kom op, geen losse eindjes!

02 december 2017

Marianne Broos

Een krachtige afronding van 2017. Lift mee op de Adventstijd, de periode van vier zondagen tot Kerst. Advent betekent: dat wat komt. In deze tijd ontvouwt zich jouw oogst van dit jaar. Doe 4 weken mee en maak elke week 1 stap om eind december ‘ontvangst klaar’ te zijn. Zo geef je de donkere, hectische decemberdagen zin, richting en betekenis. Dat brengt als vanzelf rust en vrede. Laat je bereiden in de kookpot van transformatie. Want ongemerkt staan je hardheid, afgeslotenheid of zwaarte jouw ‘ontvangen’ nog flink in de weg. Ik geef je mijn beproefde Adventsrecepten bestaande uit vier marinades, die je ‘mals’ maken. Elke week eentje. Dompel jezelf komende week blijmoedig in de eerste marinade: voltooien.

Voltooien – Adventsmarinade 1. Kom op, geen losse eindjes! Begin met zaken afronden, zodat je de weg vrijmaakt in jezelf. Allerlei dingen en kwesties die je al een hele tijd voor je uitschuift. Gadverdamme, denk je, daar heb ik echt helemaal geen zin in. Precies, je ziet er tegenop. Als een berg. Daarom ligt het er ook nog. Saaie moeilijke dingen, hete hangijzers, iets wat je onder ogen moet zien. Wees je stemmingen en je gedachten te slim af. Een Indiase yogaleraar leerde mij ooit: ‘First you have to raise the energy’. Voltooien gaat 10 x makkelijker als jij in je vitaliteit bent. Herpak jezelf, zoals de Belgen zo treffend zeggen. Maak er geen goed voornemen van, voor na Nieuwjaar of na de Kerst. Doe het nu, ook al heb je het razend druk. Bedenk waar jij qua vitaliteit van opleeft: (hard)lopen, yoga, dansen, vrijen, wandelen. Een uurtje is genoeg om aansluitend, fris en verkwikt, iets aan te pakken. ‘Hup met die beentjes’, zegt Evy in mijn hardloop-app. En na afloop: ‘Knap gedaan!’.

Orde kun je scheppen. Voltooi praktisch in de sfeer van opruimen, schonen en afwerken. Zo heb ik een to-do lijst gemaakt van alle dingen die nog afronding vragen: in mijn werk, geldzaken/administratie, tot kleine reparaties. Breng dingen in orde. Niet vanuit moeten, druk van buiten of perfectionisme maar omdat jíj het wilt. Zeg JA, met het motief dat deze klus klaren je in een heldere ruimte brengt. Maak het nuchter: zet de tijd en dóe het gewoon. Vraag zo nodig hulp! En/of maak relatie: ik beloofde juist mijn boekhouder over 3 dagen mijn spullen aan te leveren. Zet bij elk karwei(tje) de tijd: daarin gebeurt het. Nog een tip: géén nieuwe actiepunten/projecten meer in december, ook al is iets nieuws beginnen véél aantrekkelijker dan even doorbijten om iets af te maken. Een schone lei in 2018 begint met… je zaken in orde.

‘Unfinished business’ in je relatieleven. Wie ben je uit het oog aan het verliezen, met wie heb je een aanvaring gehad, lig je in de clinch of zit je iets dwars? ‘Catch it, before it becomes a bad smell!’. Kijk eerlijk in je eigen hart, zie het onder ogen. Ontwaar jouw innerlijke slagveld van oordeel, meningen, gelijk hebben en ‘ja maar’. Doe nog niets naar de ander! Kom nu zelf eerst tot klaarheid. Elk relatie-issue verdient jouw heldere besluit: Ga ik het aan, of laat ik het gaan? Beiden is goed. Maar doe nu eerst jouw werk erin: onderzoek wat jou in de weg zit in relatie tot die mens. Veeg niet simpelweg jouw straatje schoon in de ‘jij-bak’. Begin met je eigen ‘moordkuil’: onderken wat je hebt opgekropt. Ik word er (soms zelfs letterlijk) even ziek van als ik dit doe. Ik ruim de schaduw op: I catch it. Voel vervolgens de pure pijn, en hoor mijn verlangen/gemis in deze relatie. Ik hoef niet meer iets ‘kwijt’ bij de ander, maar ga het vanuit mijn verlangen aan. Of, en dat kan ook zomaar: ik laat het gaan!

Hoe je eindigt, is hoe je begint. December is de ‘TI’ van het kalenderjaar, letterlijk de laatste halve noot, in de octaafkennis van tijd/ruimte. Zorg dat je wakker bent en niet inhoudt in het zicht van de eindstreep. Geef de afronding van dit jaar je volle aandacht: wat kan ik nog beleven en leren? Zeker als je een jaarthema hebt gekozen voor 2017. Wacht met terugblikken, richt je juist volledig op wat zich NU aandient. Ga nu voor de voltooiing, tot de laatste minuut van dit jaar. Zet alle puntjes op de i!

De volgende column ‘Adventsmarinade 2’ verschijnt op 8 december. Wil je alle 4 de columns ontvangen? Abonneer je dan hier.

Marianne Broos is programmamaker, docent en seniortrainer bij Pulsar. Ze is trainer in de Inspiratieweken (eerstvolgende 15 - 19 januari) en het Persoonlijk Leerjaar (start 22 juni 2018).