Delen:

Historie

 

1987 - 1989

De geschiedenis van Pulsar gaat al zo'n dertig jaar terug en is altijd zeer verbonden geweest aan een plek. De eerste locatie was een boerderij in Cothen, die Michaël Derkse (initiator en inspirator), Ad Maas, Desiree Wennekes en Birgitte Pastoor in oktober 1987 konden betrekken, dankzij een genereus aanbod van de toenmalige eigenaresse Ada Wolvius. Het viertal wilde hier, vanuit hun liefde voor mensen, een thuis creëren voor reizigers onderweg. Het huis kreeg de naam ‘de Hoeve’. In de twee jaar die erop volgden ontvingen zij tal van gasten en groepen. Het aantal medewerkers breidde zich snel uit.

 

1989 - 2000

De boerderij werd te klein voor de toestroom van mensen en het gezelschap verhuisde naar Steyl, naar het klooster van de SVD, congregatie van het goddelijk woord. Ruim anderhalf jaar werd gebouwd en verbouwd aan het nieuwe onderkomen, de Zuidvleugel. Gasten werden ontvangen te midden van het stof en bouwactiviteiten. Inmiddels had de plek de naam ‘de Voorde’ gekregen, een doorwaadbare plaats in de rivier. Toepasselijk omdat het huis uitkeek op de Maas, waar het pontje iedere dag mensen heen en weer vervoerde.

2000 - ....

Na 10 jaar was het tijd om verder te trekken. De bebouwing in het kerkdorp Steyl kwam zo dicht bij dat er steeds minder natuur overbleef, een zeer belangrijk element in de trainingen en opleiding van Pulsar. Na een zoektocht door het land viel de keuze op het leegstaande complex op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem. In juli 2000 maakten de stafmedewerkers en hun gezinnen een driedaagse tocht vanuit Limburg naar Overijssel. Op de fiets in de regen, met de boot, met een bus, met de trein en het laatste stuk met een huifkar. Dit alles met de intentie de reis zo bewust mogelijk te maken.

We kwamen goed terecht. Inmiddels zijn we velen jaren verder. De Pulsar visie heeft zich ontwikkeld tot een beproefde leerschool. Meer dan 15.000 mensen hebben ons door de jaren heen weten te vinden; om raad, ondersteuning en erkenning voor ieders unieke bestaan.

Historie in beeld